Over het stationsgebouw

Al sinds 1902 het verbindingspunt van midden nederland.

Station Lunteren dateert uit 1902 en ligt aan de Valleilijn, een spoorverbinding tussen Amersfoort en Ede-Wageningen. In de volksmond werd (en wordt) de verbinding het Kippenlijntje genoemd. Die naam dateert uit de periode waarin de lijn veel werd gebruikt door boeren, die hun eieren en pluimvee naar de befaamde markt in Barneveld transporteerden. In deze periode liep het spoor via Barneveld naar Voorthuizen en Nijkerk. Naast de stations waren er verschillende stopplaatsen waar de boeren hun waren op de wagons konden plaatsen. Het traject Barneveld – Nijkerk is 1937 al gesloten.

Het stationsgebouw heeft sinds 1973 geen loketfunctie meer. Sinds die tijd zijn er verschillende malen acties nodig geweest om het gebouw voor de slopers te behoeden. Inmiddels wordt het gebouw gezien als een gaaf voorbeeld van een lokaalspoorstation waarvan zowel het interieur als exterieur gaaf bewaard is gebleven. Sinds 1983 is het beschermd als Rijksmonument.

Momenteel wordt de dienstregeling onderhouden door Connexxion. Elk half uur vertrekt er een trein in de richting Ede-Wageningen en in de richting Amersfoort.

Stel uw vraag

Het Stationsgebouw
Spoorstraat 2, 6741 DE Lunteren

085-0023504
naam
telefoon
e-mail
bericht